Bloemendagen
In het voorjaar wordt de Anna Paulownapolder omgetoverd tot een kleurig en geurig schouwspel. De bloembollenvelden staan in volle bloei. Niet alleen de inwoners, maar ook hordes toeristen – fietsend, wandelend of fotograferend – genieten daarvan. Nu vinden we dat heel gewoon, maar vroeger was dat niet vanzelfsprekend. Toeristen trokken naar de kust of de Bollenstreek in Zuid-Holland. Daarom werd in de jaren ’50 het initiatief genomen tot de Bloemendagen.
Bloemenmeisjes
In 1953 waren er ongeveer negen deelnemers die een liggend mozaïek maakten. Als publiciteitsstunt reden ze het daarop volgende jaar met zes bloemenmeisjes in een mooie zwarte auto naar de Schager markt. Daar deelden zij bloemen en folders met informatie over de Bloemendagen uit. In die tijd een enorme stunt die het gesprek van de dag was. Al snel kreeg het evenement meer aandacht en ook steeds meer mensen begonnen de lol van het mozaïeken maken in te zien. Later werden staande mozaïeken gemaakt met de hyacintenbloemetjes gestoken in piepschuim.
Kunstwerken
Het aantal deelnemers heeft inmiddels de honderd allang overschreden. Behalve mensen uit het bollenvak, doen nu veel ‘gewone’ inwoners mee. De Bloemendagen kenmerken zich vooral door saamhorigheid. Nog steeds worden prachtige kunstwerken gemaakt. Tienduizenden mensen bezoeken jaarlijks de Polder om van dit schouwspel te genieten.
Ga naar website Bloemendagen